Kognitiv atferdsterapi KAT endrer tanke og følelse
Kognitiv atferdsterapi (KAT) består helt enkelt i å endre tankegang for å endre følelser. Hvis du er nedstemt kan årsaken skyldes hva du tenker.
Tolkninger i sosiale situasjoner
Sett at du blir nedstemt i en sosial situasjon. Dersom du tenker «Ingen liker meg» vil du bli nedstemt. Terapien går i korthet ut på å endre hvordan du tolker og tenker i sosiale situasjoner.
Hvis din tolkning «Ingen liker meg» kan endres til » mange liker meg dersom jeg gir dem øyenkontakt og begynner å prate med dem» vil humøret ditt skifte fra nedstemt til oppstemt.
Dette siste eksempelet viser også betydning av å endre atferd for å endre virkelighetsforståelse omkring sosiale situasjoner. Med kognitiv terapi mener vi egentlig kognitiv atferdsterapi (KAT). Innen depresjon er det for eksempel viktig å endre isolasjonsatferd til atferd som gjør at du kommer ut blant mennesker for å få økt sosial støtte, samtidig som du endrer negativ tankegang omkring sosiale situasjoner som i eksempelet over. Mange undersøkelser underbygger betydningen av økt sosial støtte for å komme ut av depresjon.
Metakognitiv terapi
Terapien har også mange flere metoder enn det vi beskrev over, noe vi kaller metakognitiv terapi. Det blir for omfattende å forklare her, men er integrerte metoder i behandling av de ulike lidelsene.
Struktur og oppbygging av terapisesjonen i kognitiv atferdterapi (KAT)
En stor del av terapieffekten i kognitiv terapi skyldes at hver terapisesjon bygger på en velutprøvd og bestemt struktur. Denne har blitt utprøvd og forbedret siden begynnelsen på 60 tallet. Vi avviker fra strukturen når det er terapeutisk riktig å gjøre noe annet, men hovedstrukturen i terapisesjonen har vært med på å sikre terapieffekten i en årrekke. Mange psykologer innvender med rette at mye av terapieffekten også ligger i at man har en god terapeutisk allianse mellom klient og terapeut, noe som blir bekreftet av forskning. Vi ser imidlertid at dette ikke er nok. Uten en god terapeutisk metodikk, vil ofte terapien stagnere, noe den også ofte gjør hos tradisjonelle psykologer. Den uslåelige terapieffekten skyldes kombinasjonen av behandlingsmetodikk og den terapeutiske aliansen.
Hver sesjon i kognitiv atferdsterapi (KAT) følger en fast struktur som kan se slik ut:
1. Oppdatering fra siste gang og humørsjekk?
Hvordan har uken vært? (Sammen med terapeuten vurderer de hvilke problemer som er sentrale for å sikre at det viktige for mer oppmerksomhet enn det uviktige)
Har det skjedd noe spesielt siden sist?
Hvordan har ditt humør vært?
Spesielle behov og utfordringer
2. Overgang fra forrige sesjon
Viktige ting vi snakket om sist, hva lærte du (2 til 3 setninger)
Har du noen reaksjoner fra forrige gang?
Noe du ikke likte ved forrige sesjon? (selv om sesjonen ble evaluert forrige gang, kan det være nyttig å sjekke om klienten kan komme på noe en uke senere)
Spesielle ting du ønsker på dagsorden (Klienten forteller hva hun eller han ønsker som dagsorden basert på ukas hendelser og utfordringer)
Gjennomgang av hjemmeoppgaver. Hva har du lært?
3. Dagens tema
Dette er ofte hovedfokuset for timen. Temaet kan være basert på klientens ønsker og behov, men kan også foreslås av terapeuten.
Avslutte med feedback fra klienten for å sikre at begge har god og riktig forståelse av terapiens effekt
4. Ny oppgave til neste time
Grundig gjennomgang av hjemmearbeid for å sjekke om oppgavene er realistiske
5. Oppsummering og tilbakemelding
Ny feedback fra klient på både innhold og prosess
6. Avtale om ny sesjon
Kognitiv terapi
Lær hvordan metakognitiv terapi (MKT) kan hjelpe deg med å overvinne angst, depresjon og stress. Oppdag effektive metoder for å endre negative tanker og få bedre mental helse. Bestill en prøvesesjon i dag! Les mer
Effektiv Kognitiv Terapi for Smertebehandling – Start med en rimelig prøvebehandling
Sliter du med smerter som påvirker din livskvalitet? Hos oss i Lillestrøm tilbyr vi en unik tilnærming til smertebehandling med kognitiv terapi, hvor vi ikke bare fokuserer på de fysiske aspektene av smerten, men også på de emosjonelle og mentale faktorene som kan forverre den. LES MER
Mindfulness kognitiv terapi
Mindfulness eller oppmerksomt nærvær handler om at du er til stede i øyeblikket, og lar ting være som de er uten å vurdere dem. Du kan være oppmerksom på lyder eller lukt i skogen, smaken av mat eller kaffe, og fokusere på dette. Men ofte blir vi distrahert av andre ting en det vi kjenner og sanser i øyeblikket, og det er helt OK. Les mer
Finn ut om hvilken terapiform som passer til din lidelse